Slovenské drevárstvo a lesníctvo na medzinárodnom pódiu: INTERFOB 2024 otvára dvere do budúcnosti!

INTERFOB (INTER-Européenne FOrêt Bois) je každoročné medzinárodné stretnutie európskych univerzít zameraných na drevárske vedy a technológie organizované samotnými študentmi. Študenti spolu s odborníkmi zo všetkých kútov Európy sa stretávajú vždy v inej krajine – tento rok v septembri na Slovensku a hostiteľom bude Technická univerzita vo Zvolene.

V roku 2024 sa Slovensko opäť stane hrdým hostiteľom INTERFOBu, najvýznamnejšieho medzinárodného stretnutia študentov a profesionálov v oblasti drevárskych vied a technológií. Toto podujatie, ktoré sa koná od 8. do 13. septembra 2024 vo Zvolene, privíta viac ako 100 účastníkov z bezmála 10 krajín Európy a ponúkne im jedinečnú platformu na výmenu vedomostí, poznatkov, nadviazanie nových priateľstiev a priestor na úvahy o budúcnosti drevospracujúceho priemyslu.

Toto podujatie sa na Slovensku koná už druhýkrát. Prvýkrát sa s veľkým úspechom uskutočnilo v roku 2017 v Liptovskej Osade, pričom ho aj vtedy organizovali študenti Technickej univerzity vo Zvolene.

Výnimočnosť INTERFOBu spočíva práve v tom, že na rozdiel od väčšiny iných medzinárodných konferencií je INTERFOB organizovaný výhradne študentmi. V tejto súvislosti rektor Technickej univerzity vo Zvolene Rudol Kropil uviedol:

 „Práve to mu dodáva jedinečnú atmosféru a zaručuje autentické prostredie na získavanie nezabudnuteľných zážitkov. INTERFOB je známy svojou priateľskou a neformálnou atmosférou. Účastníci z celej Európy sa tu stretávajú, aby sa navzájom spoznali, zdieľali svoje skúsenosti a upevňovali nové kontakty. Bohatý program plný prednášok, workshopov, exkurzií a spoločenských aktivít ponúka účastníkom príležitosť na rozvoj vlastných odborných znalostí, ale aj na neformálnu socializáciu a relax“.

Tohtoročným organizátorom podujatia je študentská organizácia WoodenWorld, ktorej členmi sú študenti viacerých fakúlt Technickej univerzity vo Zvolene. Pod ich vedením sa INTERFOB Slovakia 2024 stane oslavou slovenského drevárstva a lesníctva. Už dnes je známe, že program podujatia bude zahŕňať nielen prednášky a workshopy, v rámci ktorých sa odborníci z praxe podelia o svoje poznatky a skúsenosti v oblasti drevárskych technológií, ale aj návštevy popredných slovenských firiem v oblasti drevárstva a lesníctva, počas ktorých sa účastníci exkurzií zoznámia s najnovšími technologickými a výrobnými postupmi. INTERFOB tak predstavuje vynikajúcu príležitosť pre slovenské firmy predstaviť sa na medzinárodnej úrovni a preukázať svoju konkurencieschopnosť na európskom aj svetovom trhu a tým podporiť viditeľnosť a prestíž slovenského drevárstva a lesníctva.

V súčasnosti je pre mladých ľudí dôležité stretávať sa, vymieňať si skúsenosti a navzájom sa inšpirovať. Neoddeliteľnou súčasťou INTERFOBu sú preto aj spoločenské aktivity najrôznejšieho druhu – športové turnaje, teambuilding, networking, výlety a kultúrne večery, ktoré poskytnú účastníkom príležitosť na relax a budovanie priateľstiev.

A kto za tým celým stojí? WoodenWorld je aktívna a kreatívna študentská organizácia pôsobiaca na Technickej univerzite vo Zvolene. Tvorí ju partia študentov a priateľov, ktorí sa chcú aktívne zapájať do organizovania podujatí, spoznávať nových ľudí a zdieľať svoj záujem o tvorenie príjemnej atmosféry na univerzite aj mimo nej nielen v národnom, ale i medzinárodnom kontexte. Možnosť organizovať práve INTERFOB je pre študentov Technickej univerzity vo Zvolene veľkou radosťou a zároveň výzvou i priestorom pre nadobudnutie nových kompetencií a skúseností a už dnes sa tešia, že privítajú svojich kolegov z celej Európy a spoločne s nimi vytvoria nezabudnuteľné zážitky!

O nás:

Technická univerzita vo Zvolene je moderná vysokoškolská inštitúcia, ktorá rozvíja tvorivé vedecké bádanie a na jeho základe poskytuje vzdelávanie vo všetkých troch stupňoch vysokoškolského štúdia v európskom vzdelávacom a výskumnom priestore. V systéme vysokých škôl na Slovensku má jedinečnú profiláciu so zameraním na komplex les – drevo – ekológia – environment s primeraným rozšírením do ďalších technických, prírodovedných, bezpečnostných, ekonomických a umeleckých oblastí.

V súlade s profiláciou napĺňa Technická univerzita vo Zvolene svoje poslanie zelenej univerzity, ktoré pramení z tradícií banskoštiavnickej Baníckej akadémie ako jednej z najstarších vysokých škôl technického a lesníckeho zamerania v Európe i vo svete. Od januára 2021 je členom Konzorcia slovenských vysokých škôl U10+. Technická univerzita vo Zvolene má v súčasnosti štyri fakulty, ktorými sú:

  • Lesnícka fakulta,
  • Drevárska fakulta,
  • Fakulta ekológie a environmentalistiky,
  • Fakulta techniky.

Technická univerzita vo Zvolene, Ján Lichý

Pozri tiež

Festival Svetlo v meste: centrum Banskej Bystrice sa rozsvieti neobyčajným spôsobom

Po minuloročnom úspešnom podujatí Svetlo v Kúte, keď sa na Mikuláša rozsvietil na Námestí SNP nielen …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *