24. ročník festivalu Bábkarská Bystrica 2024 sa koná od 1. do 6. októbra.

  1. ročník festivalu Bábkarská Bystrica 2024 sa koná od 1. do 6. októbra.

Festivalové motto znie Sloboda je umenie. Festival sa bude konať v štyroch divadelných a nedivadelných priestoroch v Banskej Bystrici. Predstavia sa na ňom jedinečné zahraničné a slovenské bábkovo-divadelné súbory pre všetky vekové kategórie zo siedmich krajín Európy a z Izraela. Naše pozvanie prijali renomované súbory z Dánska, Nemecka, Fínska, Ukrajiny, Česka, Izraela a zo Slovenska.

Divadelné skupiny z Dánska, Fínska, Nemecka a Izraela vystúpia po prvý raz na Slovensku.

Divadelný program je vytvorený v dvoch líniách. Program pre deti tvorí 15 produkcií, ktoré prezentujú rôzne formy a postupy súčasného bábkového divadla. Výber zahŕňa tvorbu pre všetky vekové kategórie detí od nula po 15 rokov. Prináša inscenácie veľmi pestré obsahom – otvárajúce témy domova a neviditeľných dôležitých vecí v našom živote, súčasné spracovanie klasickej národnej rozprávky, priateľstvo človeka a psíka, ekologické námety, myšlienky o starobe, o odvahe snívať, hry s tieňmi, so slovami a so zvukmi a s fantáziou. Predstavenia prezentujú veľmi rozmanité súčasné bábkovo-divadelné prostriedky, v ktorých sa odrážajú prieniky všetkých druhov umenia. V tejto festivalovej vzorke prinášame produkcie s rôznymi spôsobmi komunikácie s divákmi*čkami. Od tichej účasti po živú interakciu a účasť publika v hre. Divadlá z Dánska a z Nemecka sa predstavia v Banskej Bystrici a na Slovensku po prvý raz. Rovnako mladé česko-slovenské zoskupenie Zdruhestrany, pražský sólista Andrej Lyga a Divadlo Lampión Kladno (CZ). Festival deťom je ukážkou kvalitatívnej expanzie bábkového divadla. Rovnako je ukážkou radosti zo slobody tvorby pre deti.

Festivalový program pre dospelých (pre mladých ľudí a dospelých) ponúka 9 divadelných inscenácií zo štyroch krajín, z Fínska (1), z Česka (5), zo Slovenska (2) a z Izraela (1). V súvislosti s mottom festivalu SLOBODA JE UMENIE sme sa rozhodli dať priestor angažovaným inscenáciám o spoločensko-kultúrnymi a s historickými presahmi. Pohľad optikou ženy tvorí druhú výraznú skupinu predstavení pre dospelých. Je to po prvýkrát, čo sme sa rozhodli cielene upozorniť na postoje a životy žien k vyššie menovaným témam, zviditeľniť ženské hrdinky a súčasne tvorkyne daných predstavení. Po každom predstavení sa koná diskusia zameraná na obsah inscenácií a debatu s tvorcami*kyňami.

Napriek tomu, že väčšina laickej verejnosti sa stále domnieva, že bábkové divadlo je len pre deti, nedá sa poprieť skutočnosť, že tvorba pre mladých ľudí a dospelých v bábkových divadlách  sa stala regulérnym nástrojom tvorby. Expanzia medzigeneračných, kultúrno-spoločenských a historických tém, tabu námetov, o ktorých sa málo v umení a v spoločnosti hovorí, je v bábkových divadlách častým javom s expresívnym emocionálnym divadelným zážitkom. Viac rokov nás obkolesujú a trápia javy, ako sú extrémizmus, radikalizmus, obmedzovanie ľudských práv a demokracie, existencia vojny a utrpenie ľudí vo vojnových konfliktoch a trvalá (e)migrácia… Preto sú hneď dve vybraté predstavenia pre dospelých inšpirované knihami držiteľky Nobelovej ceny za literatúru Svetlany Alexijevič (BDNR a Spitfire company, Praha), ktorá vypovedá o živote ľudí v totalite natoľko sugestívne, že na jej diela sa nedá zabudnúť. (To sa týka aj spomínaných produkcií.) Do tejto vzorky predstavení patrí autorská hra divadla Líšeň s témou dôležitou a málo pertraktovanou, akou je starnutie a životy v seniorskej koži. Vzorku uzatvára sugestívne fínske predstavenie o osudoch (e)migrantov v tzv. civilizovanom európskom svete.

Pohľad optikou ženy tvorí 5 predstavení českých, slovenských a jedno izraelské. Sústreďujú sa na výnimočné (málo známe) ženské hrdinky. Inscenácie súčasne zviditeľňujú ženskú skúsenosť v otázkach slobody a neslobody v minulosti a v prítomnosti. Stretneme sa so životom osobností ako Charlotte Masaryková, Růžena Zátková, Helen Kellerová a Anne Sullivanová, v neposlednom rade so žijúcou legendou izraelskej výtvarnej performancie  a bábkovo-divadelnej scény Michal Svironi. Festivalový program určený dospelým BB 24 svedčí opäť o pestrej expanzii divadelných prostriedkov bábkových divadlách. Je svedectvom s  prináša viacero noviniek.

Prvou je divadelno-výtvarná outdoorová inštalácia Človek, bábka, priestor ( 13.9. – 11. 10), ktorá sa nachádza na Skuteckého ulici. Je prvou divadelno-vysokoškolskou spoluprácou tohto druhu. Vznikla v kooperácii BDNR a študijného programu Intermédiá-Digitálne médiá-Priestorová tvorba, Fakulty výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici pod vedením Viktora Fučeka. Na výstave sa prezentujú práce 6 študentiek a 2 pedagógov katedry. Inštaláciu dotvára performancia Viktora Fučeka s názvom EN TY TÁ v Záhrade Galérie Dominika Skuteckého.

Prvýkrát sa v rámci festivalu bude konať priamy prenos (online stream) a odborná diskusia s pozvanými hosťami*tkami a výnimočnými osobnosťami na tému Sloboda je umenie, umenie je sloboda pod záštitou Café Európa a Zastupiteľstva európskej komisie na Slovensku. Hosťami*hostkami sú Silvia Hroncová, Jana Juráňová, Martin M. Šimečka, Peter Bebjak a Vladimír Šucha. Sprevádza Martin Staňo.

Novinkou BB 24 je jazzový klub Hogo Fogo, ktorý sa počas festivalových dní stane festivalovým klubom s večernými koncertami spievajúcich herečiek a hercov.

V rámci sprievodných podujatí sa uskutočnia dva workshopy s názvom Divadelná maska: od antiky po modernu, ktorý vedie Mykhailo Urytskyi (UA), významný režisér a pedagóg Katedry bábkarskej tvorby Kyjevskej Národnej divadelnej, filmovej a televíznej Univerzity I. K. Karpenka-Karého.

Okrem toho sa uskutoční aj tvorivé pracovné stretnutie lektoriek a lektorov tvorivého písania a všetkých záujemcov a všetky záujemkyne o metodiku tvorivého písania v praxi s deťmi. V gescii Divadelného ústavu v Bratislave.

Viac informácií o sprievodných podujatiach ako aj kompletný program festivalu je zverejnený na webovej stránke www.babkarskabystrica.sk.

Všetkých srdečne pozývame!

Hlavným organizátorom festivalu je Bábkové divadlo na Rázcestí, kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Realizované s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja. Záštitu nad festivalom prevzal predseda BBSK, Mgr. Ondrej Lunter. Festival sa koná pod záštitou Zastúpenia Európskej komisie v SR.

zdroj a foto: Bábkové divadlo na Rázcestí

Pozri tiež

Program Bábkového divadla na Rázcestí na mesiac november 2016

Milí diváci a diváčky, divadelní priatelia a priateľky, srdečne Vás pozdravujeme z Bábkového divadla na …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *