Foto: Posledná júnová sobota v Banskej Bystrici bola ako z rozprávky

Posledná júnová sobota v Banskej Bystrici bola ako z rozprávky!

A to doslova.  Mesto ožilo smiechom a radostnými výkrikmi detí a ich rodín, ktoré sa zišli na fantastickom 13. ročníku akcie “Hurá prázdniny!” Tento deň bol plný zábavy, vzrušenia, nedočkavosti, teplých slnečných lúčov a nezabudnuteľných zážitkov, pre všetkých malých aj veľkých návštevníkov, ktorí sa nemohli dočkať už letných prázdnin.

Hurá prázdniny 2024 sa stali absolútnym hitom a oslavou záveru školského roka! Tak dlho deti na tento čas netrpezlivo čakali. A nie len deti. Toto najväčšie podujatie venované deťom v Banskobystrickom kraji sa konalo v sobotu 29. júna od 13-tej v malebnom prostredí Parku pod Pamätníkom SNP, ktoré je jedno z najvýznamnejších pamätníkov na Slovensku, priamo v srdci Slovenska. Deti si vychutnávali čerstvo pokosený park plný ďateliny, ktorá im dovoľovala vychutnať si park aj bez topánočiek. Lipy, ktoré sa tiež nachádzajú v našom krásnom parku tvorili nie len krajinotvornú a estetickú úlohu ale hlavne tú praktickú, a to bol práve tieň pre najmenších. Aktivity a únava zo slniečka niektorých malých návštevníkov tak unavila, že si potrebovali oddýchnuť a práve lipy boli na to vhodným útočiskom.

Organizátorom podujatia bola Nadácia Eriky Karovej. Generálnym partnerom bola spoločnoť BCF Green Energy a hlavnými partnermi spoločnosť  STEFE a.s., Mesto Banská Bystrica a Europe Direct UMB Banská Bystrica. Organizátori  pripravili pre návštevníkov bohatý a pestrý program, ktorý bol opäť súčasťou banskobystrického kultúrneho leta.

Podujatie otvorila organizátorka podujatia a riaditeľka nadácie Erika Karová. Privítala hostí, poďakovala všetkým účastníkom, účinkujúcim, partnerom, dobrovoľníkom a zaželala krásny zážitok. K želaniu sa pridal aj II. viceprimátor mesta Martin Majling, ktorý poďakoval organizátorom a deťom poprial krásne prázdniny. V úvode zaspieval Jozef Mak a pódium patrilo veselému džavotu detského folklórneho súboru Matičiarik, ktorý toto podujatie sprevádza už 13 rokov pod vedením Renátky Dálikovej.

Celý park sa zmenil na veľkolepé javisko, kde talentovaní mladí umelci z dramatického krúžku ZŠ s MŠ Radvanská, známi ako Radvanské hviezdy, okúzlili divákov divadelným predstavením Harlekýn. O úžasné tanečné vystúpenia sa postarali dievčatá od Janette Fáberová dance studio a  priniesli latinské rytmy. Tanečníci z K-dance školy rozpohybovali celý dav a bolo naozaj veľmi krásne sledovať ako sa deti zapájali a spolu s tanečníčkami tancovali v rytme spoločenských tancov.

Do parku zavítal aj drak a divadelné predstavenie Dračí príbeh, inšpirované legendou o Sv. Jurajovi a princovi Bajajovi, vtiahlo divákov do sveta fantázie a mohli sa tak ocitnúť na chvíľu v naozajstnej, skutočnej rozprávke, kde sa na malý čas stali aj jej súčasťou.

Pre najmenších bolo pripravené interaktívne predstavenie Mia pre deti – Farbičkový svet, ktoré roztomilo oslovilo najmenšie deti. Mii a jej milému prístupu neodolal ani jeden drobec a spolu s veľkým maskotom Kubíkom, prišli na prosbu Mii tancovať rovno na pódium aj s rodičmi. Tancovalo sa a spievalo Zlatá brána, Ide, ide vláčik a mnoho ďalších pesničiek, ktoré deti veľmi dobre poznali. Mia nám zaspievala a predstavila aj svoje nové pesničky, ktoré deti rovno na pódium učila aj spievať. Išlo im to naozaj skvele a chytľavé, ľahké tóny si určite budú pospevovať aj doma.

Skákacie hrady, športové súťaže a hry boli iba začiatkom! Deti sa mohli nechať namaľovať na tvár, nechať si zapliesť krásne farebné vrkoče, zatiaľ čo hasiči z Dobrovoľný hasičský zbor Badín a DHZ Rakytovce predviedli svoje zručnosti a ponúkli deťom možnosť vyskúšať si striekanie hasičskou hadicou, prejsť hasičskú dráhu či  stať sa na chvíľu malým hasičom. Ockovia a dedkovia sa mohli pokochať  tátošmi, ktoré boli vystavené a mali „kone pod kapotou“značky Kia – Motor-Car Banská Bystrica a taktiež autorizovanému predajcovi LION CAR. Súčasťou boli aj cestárske vozidlá od Banskobystrickej regionálnej správy ciest.

Neskutočné ceny čakali na víťazov tomboly a rôznych súťaží. Šťastlivci si odniesli víkendové pobyty do Residence Hotel & Club Donovaly, Sport Hotel Donovaly a wellness sveta, poukazy na grilovačky pod holým nebom a ďalšie krásne ceny.

Zážitkové stanovištia ponúkli rôznorodé aktivity – od športových, hudobných, jazykových, náučných až po detský a čitateľský kútik. Nafukovacie atrakcie, drevený kolotoč, cukríkový dážď, tvorivé dielne, ryžovanie zlata, penová show urobili deň nezabudnuteľným. Slniečko celý deň robilo spoločnosť a deti sa chodili ovlažovať do vodnej pary, ktorá je súčasťou parku SNP. Bolo cítiť, že dlho očakávané letné prázdniny sú naozaj tu.

Na pódiu zazneli aj piesne pre najmenších od Soni Kopčanovej z detského hudobného centra Sonyta Music. Na zážitkovej trase návštevníci spoznávali lesy, rozvíjali kreatívne schopnosti a zažili športové aktivity v stánkoch Slovenských lesov SR, čaro rozprávkového lesa zažili pri OZ Kompas – centrum rozvoja a Creativas Made. Pri o.z. SPOSA BB- spoločnosť na pomoc osobám s autizmom si mohli vyskúšať svoje zručnosti.  Pri stánku Živeny si deti si mohli vyrobiť vlastnú prírodne točenú vlastnú sviečku z včelieho plástu, vymaľovať mandalu, či nachytať rybičky.

Basketbalistky Slávia Banská Bystrica, hokejisti z UMB Hockey Team spolu dodali podujatiu športový šmrnc. Tohtoročnou novinkou bol ring, kde si spolu so športovcami Dracula MONACObet Gym mohli návštevníci vyskúšať bojové športy a pocítiť aké to je stáť v ringu na vlastnej koži. Športový klub Thajského boxu, MMA, K1, Boxu a BJJ, ponúkal v parku ukážky tréningov, ktoré taktiež veľmi zaujali deti ale aj samotných rodičov, kde tréner priznal, že sú s deťmi, ktorí u neho športujú ako jedna veľká rodina. Deti si mohli vyskúšať aj  tenisovú školu, ktorá už viac ako 30 rokov vychováva mladých hráčov v Banskej Bystrici, ktorí sa presadili v dospelých kategóriách, aj na medzinárodnej úrovni a reprezentovali klub TC BASELINE. Rovnako si deti mohli vyskúšať aj skok na lyžiach, do penovej podložky pri stanovišti Klub priateľov skoku na lyžiach severskej kombinácii. Deti to naozaj nadchlo. O skok na lyžiach naozaj veľký záujem. A veru, nešlo to pomaly ako „v lete na saniach“  Laserové pušky a trenažér nadchli hlavne chlapcov, pri stanovišti športový klub Raja a VŠC Dukla BB. Detskú atletiku a svoje pohybové zručnosti si vyskúšali pri úspešnom atletickom klube BCF Dukla BB.

Pútavou zastávkou bolo posedenie pri Martinuse, kde si deti mohli prečítať knižky, dozvedieť sa veľa nových zaujímavých vecí a oddýchnuť si v kútiku. Zaujímavosti o hračkách sa deti dozvedeli v stánku VEDHRAČKA v ktorom boli hračky od výmyslu sveta. Pri stánku Úsmev ako dar, nechýbal úsmev a zaujímavé aktivity pre deti.

Lákadlom pre deti bol stánok občianskeho združenia Pupalky, kde sa návštevníci mohli oboznámiť  s canisterapiou, pozitívnym pôsobením psa na psychické aj duševné zdravie človeka. Deti na tomto stanovišti veľa času a veľmi sa im páčilo.

Tí, ktorí obľubujú prírodu si prišli tiež na svoje pri stanovišti Horehronie – raj v Tatrách, Lesy SR, BB Geopark či Europe Direct UMB Banská Bystrica i Slovenskej agentúre Životného prostredia.

Úspech mal aj stánok a autobus od Zboru väzenskej a justičnej stráže, ako aj stánok regrutačnej skupiny Banská Bystrica a mnohí sa tešili stánku mestskej polície Banská Bystrica, ktorá dohliadala aj na celý chod podujatia.

Každý, kto absolvoval zážitkové stanovištia a nazbieral pečiatky, bol odmenený sladkými cenami od spoločnosti SEDITA a MASPEX. A keďže je potrebné učiť deti po sladkostiach si poriadne poumývať zúbky, hlavne pred spaním, tak aj CURAPROX bol jeden z našich partnerov. Sponzorom bola opäť aj Zvolenská mliekareň, ktorá nás podporila práve mliečnymi produktmi v podobe jogurtov a nápojov so sviežimi chuťami.

Celé podujatie opäť sprevádzala veselá a charizmatická moderátorka Mariana Kovačechová, ktorá uvádzala celé podujatie HURÁ PRÁZDNINY 2024.

„Hurá prázdniny“ je už 13 rokov oslavou začiatku leta a konca školského roka v meste pod Urpínom. Je to čas, keď sa ľudia všetkých vekových kategórií stretnú, aby si užili hry, predstavenia a rôzne aktivity v uvoľnenej a radostnej rodinnej atmosfére. Tento mix zábavy, kultúry a sociálnej interakcie je ideálnym spôsobom, ako privítať leto a začať novú sezónu plnú radosti a vzrušenia, ktoré deti určite čaká a na ktoré sa už nevedia dočkať.

Podujatie zahŕňalo živú hudbu, športové súťaže, divadelné predstavenia, stánky s občerstvením a remeselné stánky. Deti si mohli vyskladať aj mozaiku vyrobenú z cukrovej trstiny, ktorá je v prírode opäť rozložiteľná a mohli si tak vyrobiť kľúčenku, obrázok, ktorý bol nie len farebný ale aj rozvíja jemnú motoriku detí. Deti sa zapojili do hier a remeselných aktivít, zatiaľ čo dospelí si užívali oddychovú atmosféru, stretávali sa s priateľmi a vychutnávali si pochúťky z miestnych stánkov. Maminky mohli vyskúšať aj jemnú masáž rúk.

„Vďaka patrí všetkým zainteresovaným do tohto projektu, v užšom tíme pomáhalo takmer 60 ľudí a celkovo to bolo 210 ľudí, 41 organizácii, 185 účinkujúcich. Sú to krásne čísla a tisícky návštevníkov. Vďaka patrí mestu Banská Bystrica, ktoré nám vyšlo v ústrety a pomohlo. Počasie nám prialo a opäť sa podarilo vytvoriť krásne podujatie a privítanie prázdnin.“

Povedala Erika Karová.

Okrem zábavy sú „Hurá prázdniny“ aj dôležitým spoločenským stretnutím, ktoré spája ľudí z celej komunity. Poskytuje príležitosť na nové priateľstvá a posilnenie tých existujúcich, čím vytvára nezabudnuteľnú atmosféru radosti a spolupatričnosti. Ďakujeme za neskutočnú energiu a radosť, ktorú sme mohli spolu s vami zažiť práve 29.6.2024 v parku pod Pamätníkom v Banskej Bystrici. Tešíme sa na vás opäť o rok. Tešíte sa? Lebo my áno!

Michaela Polomková, foto: Nadácia Eriky Karovej

Pozri tiež

V rámci mestského úradu v Banskej Bystrici vzniká nový Referát školského podporného tímu

Na podporu inkluzívneho vzdelávania vzniká v rámci Školského úradu, oddelenia školstva a mládeže na banskobystrickom mestskom úrade …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *