Knižný jarmok v meste pod Urpínom opäť pomáhal

V Banskej Bystrici sa uskutočnil 20. apríla už 4. ročník charitatívneho podujatia Knižný jarmok. Zámerom podujatia bolo dať knihám druhú šancu a vyzbierať financie pre charitatívne projekty. Mnohé knižky si našli nových čitateľov a posunuli svoje posolstvo.

Všetci, ktorí prišli na knižný jarmok si mohli vybrať  knižky, za symbolické 1 euro. Dlhý rad čakal už od skorého rána, aby si odniesli tie najlepšie tituly. K výberu bolo vyše 7 000 kníh rôznych žánrov – romány, scifi, rozprávkové, encyklopédie, kuchárske, ezoterické, historické, cudzojazyčné, odborné, slovníky i beletria….

Súčasťou podujatia bol sprievodný program, ako vedomostné súťaže, tombola i maľovanie na tvár. Pozvanie prijali, aj hostia Jaroslav Pásler, ktorý  sa venuje  práci s drevom, učí, fotí, je včelár a výtvarník a porozprával o rôznych témach. Slovenský spisovateľ a básnik Miroslav Kapusta predniesol kúsok zo svojej tvorby a v oblečení ako Slovien Miroslav, to malo svoje čaro. O banskobystrickom rádiu BB FM, porozprával riaditeľ rádia  Peter Jarkovský. Svoju tvorbu predstavila aj poetka, spisovateľka, editorka,  recitátorka Jana Chorvátová. Najmenším poslucháčom prečítala rozprávku banskobystrická speváčka Libuša Mažgútová. O spoločnosti Tupperwear porozprávala  Erika Karolová.

Podujatím sprevádzala Anita Fáková, ktorá je súčasťou tímu, už od vzniku podujatia.

Obohatením bolo tento rok, možnosť odniesť si hračku za symbolické 1 euro a pomôcť tak, tam kde je to potrebné.

„Vďaka úžasnej komunite sme na charitatívnom knižnom jarmoku vyzbierali 5 544,40 Eur! S obrovskou vďakou a pokorou sa chceme pokloniť všetkým, ktorí sa podieľali na štvrtom ročníku nášho charitatívneho knižného jarmoku. Bez Vašej podpory by sa nám nepodarilo uskutočniť, takýto úspešný event a pomôcť tak deťom z finančne znevýhodnených rodín.“

povedal Jozef Hucman, spoluorganizátor podujatia.

Viac ako 140 banánových krabíc plných kníh, takmer 3 tony literárnych pokladov, to je bilancia tohtoročného knižného jarmoku.

„Tieto knihy nám s láskou darovali desiatky ľudí, ktorým záleží na podpore dobra. Knihy sme zbierali vopred určených kaviarňach, obchodoch, základných a stredných školách po celej Banskej Bystrici. Viac ako 24 dobrovoľníkov venovalo svoj čas a energiu na starostlivé triedenie kníh do kategórií. Vďaka ich obetavej práci sme 20. apríla 2024 mohli s hrdosťou otvoriť brány jarmoku v priestoroch ESC v Banskej Bystrici.“

dodal Jozef Hucman.

Atmosféru jarmoku umocnilo bravúrne moderovanie Anity Fákovej a rozhovory s inšpiratívnymi osobnosťami, ktoré svojou prácou zanechávajú v našom svete trvalý odkaz. Sprievodný program s tombolou a maľovaním na tvár potešil najmä tých najmenších. Vďaka štedrosti návštevníkov jarmoku, darcov a partnerov sa podarilo vyzbierať úžasnú sumu 5 544,40 Eur. Tieto financie umožnia zorganizovať letný tábor pre deti z finančne znevýhodnených rodín a tiež aj spríjemniť im vianočné sviatky. Efektivita knižného jarmoku z roka na rok rastie, a to aj napriek tomu, že čítanie papierových kníh je na ústupe. To je dôkazom toho, že ľuďom stále záleží na podpore dobra a na šírení radosti z čítania. Z celého srdca organizátori ďakujú všetkým dobrovoľníkom, ktorí venovali svoj čas a energiu, ako aj partnerom, ktorí im pomohli s organizáciou jarmoku. Vďaka patrí aj Darcom, ktorí darovali knihy a návštevníkom jarmoku, ktorí kúpou kníh a účasťou v tombole prispeli k dobrej veci.

Každoročne sa zapájajú do zbierky aj základné školy. Tento rok sa zapojili  základné školy ZŠ s MŠ Radvanská 1, ZŠ Spojová, ZŠ Golianova, ZŠ Bakossova, taktiež stredné školy SPŠ Murgašová, Prvé súkromné Banskobystrické gymnázium, Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského.

Knižky, ktoré zostali po knižnom jarmoku sa venovali do ZSS Senium Banská Bystrica, na Ukrajinu do Užhorodskej národnej univerzity na katedru slovenského jazyka i do materských škôl. Našli, tak ďalšie využitie a potešili ďalších čitateľov.

„Vďaka dobrovoľníkom a partnerom sa mohlo toto krásne a zmysluplné podujatie uskutočniť. Doteraz pomáhalo aj na minulých ročníkoch vyše 80 dobrovoľníkov, za čo im patrí veľká vďaka. Pomôcť prišli aj  dobrovoľníčky zo Slovenskej sporiteľne, spolku Živena – spolok slovenských žien, Banská Bystrica, čomu sa veľmi tešíme a ďakujeme. Poďakovanie patrí samozrejme aj všetkým partnerom, bez ktorých by sa toto krásne zmysluplné podujatie nemohlo uskutočniť. Radosť, mám aj z toho, že sa zapojili školy a deti venovali svoje prečítané knihy v prospech dobrej veci. Je krásne, keď si vieme navzájom pomôcť a podporiť sa“

povedala Erika Karová, spoluorganizátorka podujatia.

Podujatie podporili  Banskobystrická regionálna správa ciest, a.s., Europa Shopping Center Banská Bystrica, IN TAXI, Vydavateľstvo CBS, Tupperwear, Fun-Shop Europa shoping center BB, reštauárica After BB, Donovalkovo, Rochester Ginger, BCF Green Energy, Doner Kebab.

Vďaka patrí aj prevádzkam, ktoré poskytli svoje priestory ako zberné miesta ASTON café, Kaviareň Dúšok, Mäso Ponitrie, Zoom café, Hostinec Letro, EK-Promotion s.r.o.

Organizátormi tohto ročníka bola Nadácia Eriky Karovej pod gesciou Jozefa Hucmana a Eriky Karovej.

Vďaka Vám všetkým môžeme svet robiť krajším!

Tím Knižného jarmoku, Erika Karová a Jozef Hucman, zdroj a foto: ek

Pozri tiež

24. ročník festivalu Bábkarská Bystrica 2024 sa koná od 1. do 6. októbra.

ročník festivalu Bábkarská Bystrica 2024 sa koná od 1. do 6. októbra. Festivalové motto znie …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *