MIMORIADNY PREMIÉROVÝ KONCERT ĽAVORUKÉHO MEXICKÉHO VIOLONČELISTU ABNERA JAIRA ORTIZA GARCÍU NA SLOVENSKU

Mexiko je históriou bohatá krajina so svetoznámou gastronómiou, karibskými plážami, pyramídami Aztékov a osobitou kultúrou, mariachi i siestou. Dovolenkári chodia na karibské pláže a myslia si, že poznajú Mexiko.

Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici v spolupráci s Mexickou ambasádou v Rakúsku však ponúka oveľa viac. Prináša temperamentný kúsok Mexika v podobe nevšedného zážitku, akým je violončelový koncert skvelého a talentovaného mexického hudobníka Jaira Ortiza, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 25. júla 2024 o 17.00 h v Štátnej vedeckej knižnici, v budove Župného domu na Lazovnej 9 v Banskej Bystrici.

Umelecká unikátnosť Jaira Ortiza spočíva v jeho nevídanom talente a v tom, že jeho hra na violončelo ľavou rukou je vzácna. Na koncerte zaznejú Bachove violončelové suity a mexická hudba. Nenechajte si ujsť nevšedný umelecký zážitok mimoriadne talentovaného hudobníka z Mexika, ktorý pôsobí na poste prvého violončelistu v Latinsko-americkom symfonickom orchestri počas tohtoročného turné po Argentíne. Je víťazom Národnej violončelovej súťaže a Národnej ceny pre mládež 2015 udelenej prezidentom Mexika. Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici nadviazala spoluprácu s Veľvyslanectvom Mexika v Rakúsku pri príležitosti 5. výročia osláv Centra hispánskej kultúry Vladimíra Olerýniho, kedy knižnicu navštívil Carlos Antonio Tenorio Muñoz Cota, atašé pre vedu a vzdelávanie.

Pripravovaný koncert je príkladom dobrej medzinárodnej spolupráce knižnice s veľvyslanectvami a zahraničnými partnermi.

VIOLONČELISTA ABNER JAIRO ORTIZ GARCÍA ABNER JAIRO ORTIZ GARCÍA sa narodil sa v Morelii, v mexickom štáte Michoacán v roku 1989. Absolvoval štúdium na Fakulte múzických umení na Univerzite Michoacana de San Nicolás de Hidalgo a magisterské štúdium v odbore violončelovej hry na Duquesne University v americkom Pittsburghu.

Hudobné úspechy
Medzi skúsenosti JAIRO ORTIZA patrí účasť na Young Euro Classic v Berlíne a na Links Händer Tag vo Frankfurte (Nemecko), Accademia Chigiana (Taliansko), na Berlioz festivale (Francúzsko), Festivale de Daroca (Španielsko), recitáli vo Wallace Collection a Victoria and Albert Museum v Londýne (Anglicko), FEMUSC (Brazília), Latinsko-americkom symfonickom orchestri (Argentína), TOQUEMUS Festival (Kolumbia), Chopin Salon vo Varšave (Poľsko), Parc des Bastions v Ženeve (Švajčiarsko), recitál v kostole Sainte-MarieMadeleine v Bruseli (Belgicko), Alliance Française v Cuscu (Peru), Festival Alfredo de SaintMalo (Panama), Národný orchester SINEM (Kostarika), Davenport Centre v Toronte a Sculpture Studio v Montreale (Kanada), Sphinx Connect v Detroite, New World Symphony Intensive v Miami, Casa Michoacán/Chicago a recitál vo farnosti svätej Cecílie v New Yorku (USA).

V auguste 2015 získal Jairo Národnú cenu mládeže ako najvyššie ocenenie, ktoré mexická vláda udeľuje mladým Mexičanom. Pôsobil ako violončelista v Johnstown Symphony Orchestra, Stredoamerickom a Karibskom mládežníckom orchestri, Národnom mládežníckom orchestri Mexika a ako hlavný violončelista v Symfonickom orchestri a komornom orchestri Univerzity Duquesne.

V roku 2018 bol po národnej súťaži vybraný ako medzinárodný štipendista Anglo Arts na akademický pobyt, ktorý zahŕňal 5 violončelových recitálov v Londýne a Varšave, ako aj koncertov v Paríži a Lyone so súborom Les Siècles. V roku 2019 úspešne absolvoval konkurz do violončelovej sekcie Mexického národného symfonického orchestra a bola zvolený za dirigenta Orchestra komunity Los Pinos. Nedávno bol na základe medzinárodného konkurzu vybraný na post prvého violončelistu v Latinsko-americkom symfonickom orchestri na jeho turné v Argentíne v roku 2024.

Hudobník o sebe „Pamätám si, keď som si prvýkrát priniesol violončelo domov a začal som hrať. Páčil sa mi ten pocit, ten pocit hry, objatia nástroja. Hneď som sa zamiloval“, povedal hudobník. Vstup na koncert je voľný a poslucháčom v Banskej Bystrici ponúkne skvelý a neopakovateľný hudobný zážitok.

Soňa Šóky, Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici

Pozri tiež

Na Radvanský jarmok zavítali delegácie z piatich partnerských miest Banskej Bystrice

Primátor Ján Nosko aj počas tohtoročného 366. Radvanského jarmoku prijal v priestoroch historickej Radnice na Námestí …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *