Nový otvorený výstavný depozitár zbierky geológia v Slovenskom banskom múzeu v Banskej Štiavnici

Slovenské banské múzeum (SBM) bolo nútené z dôvodu poškodenia expozičných a depozitárnych priestorov v budove Berggericht počas požiaru viacerých budov na Námestí Sv. Trojice v Banskej Štiavnici dňa 18.3.2023 evakuovať vzácnu zbierku minerálov a hornín (viac ako 40 000 kusov) do dočasných náhradných priestorov v budove Kammerhof.

V rámci mimoriadneho grantového programu Nadácie SPP zameraného na riešenia dôsledkov ničivého požiaru v Banskej Štiavnici (dňa 18.3.2023) bol schválený projekt Nový otvorený výstavný depozitár zbierky geológia v Slovenskom banskom múzeu v Banskej Štiavnici.

Dňa 1.8.2024 SBM sprístupní v priestoroch Kammerhofu verejnosti nový otvorený výstavný depozitár zbierky geológia. Časť bohatej geologickej a mineralogickej zbierky (viac ako 7 000 kusov – z rôznych slovenských a zahraničných lokalít) je uložená v novom mobiliári, ktorý je vyrobený z pôvodných zásuviek starého úložného systému zachráneného z depozitárnych priestorov v Berggerichte.

Katastrofálne dôsledky požiaru dokumentujú zničené a silno poškodené vzorky, ktoré boli predtým klenotmi zbierky GEOLÓGIA. Časť zachránených minerálov bola v priebehu rokov 2023 – 2024 odborne ošetrená a konzervovaná v Národním muzeu v Prahe.

Cieľom nového otvoreného výstavného depozitára je poskytnúť návštevníkom možnosť nielen vidieť vzácne minerály a horniny, ale tiež pochopiť ich význam pre prírodné vedy a využitie v baníctve. Otvorený výstavný depozitár je atraktívny nielen pre odborníkov, ale aj širokú verejnosť so záujmom o geológiu a mineralógiu. Návštevníci budú môcť vidieť aj ukážky rudných minerálov a hornín, ktoré sa ťažili v rôznych banských revíroch Slovenska a vo svete.

Nový otvorený výstavný depozitár bude prístupný verejnosti počas otváracích hodín expozície Baníctvo na Slovensku (Kammerhof, vstupné: dospelí – 2,00 €, zľavnené – 1,00 €). V rámci realizácie projektu SBM vydalo k otvorenému výstavnému depozitáru informačnú skladačku a pexeso, ktoré dokumentujú klenoty z bohatej mineralogickej zbierky SBM, ale aj zničené a poškodené minerály počas ničivého požiaru budovy Berggericht, bývalej geologickej a mineralogickej expozície SBM. Projekt Nový otvorený výstavný depozitár zbierky Geológia v Slovenskom banskom
múzeu v Banskej Štiavnici sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP a Donio SK.

  • Organizátor: Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici, Kammerhofská 2,969 01 Banská Štiavnica
  • Termín a miesto prezentácie projektu, sprístupnenie nového otvoreného výstavného depozitára: štvrtok 1.8.2024, 11,00 hod., Kammerhof, bývalá jezuitská Kaplnka sv. Ignáca z Loyoly), Banská Štiavnica

 

Slovensk0 bansk0 múzeum v Banskej Štiavnici, Adriana Matejková

Pozri tiež

Na Radvanský jarmok zavítali delegácie z piatich partnerských miest Banskej Bystrice

Primátor Ján Nosko aj počas tohtoročného 366. Radvanského jarmoku prijal v priestoroch historickej Radnice na Námestí …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *