Uhorkový deň na sásovskom ihrisku. Bohatá koštovka, rozprávka aj petangový turnaj

Už trinásty ročník Dňa Sásovskej uhorky sa uskutoční v sobotu 27. júla na futbalovom ihrisku v starej Sásovej. Jediné podujatie na Slovensku venované uhorkám ponúkne aj tento rok bohatú koštovku, zábavu aj petangový turnej.

Leto bez Dňa Sásovskej uhorky by azda letom ani nebolo. A tak sa v sobotu 27. júla 2024 na futbalovom ihrisku v starej Sásovej uskutoční už 13. ročník tohto podujatia, dušou ktorého je jeho iniciátor a organizátor Ján Kollár, potomok sásovskej uhorkárskej rodiny a správca Dokumentačného centra Sásová.

Dopoludnia od 9.00 h sa na ihrisku odohrajú petangové boje. V turnaji UHORKA CUP 2024 proti favoritovi, družstvu Guľomet, nastúpia až tri družstvá domácich uhorkárov v najsilnejších zostavách. Podujatie pokračuje popoludní od 16.00 h.

„Pripomenieme si aj deväťdesiate výročie otvorenia „sásovskej plaviarne“, tretej v banskobystrickom okrese. Nadšencov histórie iste poteší možnosť nazrieť do depozitu Dokumentačného centra Sásová na jediný originál projektu plaviarne so schvaľovacími pečiatkami z roku 1934,“

uviedol Ján Kollár.

Na „uhorkovom“ dni, samozrejme, nebude chýbať bohatá koštovka. Popri tradičnej uhorkovej sa bude koštovať aj tekvicová (hokkaido) krémová polievka. Firma Lunter sa bude prezentovať širokou škálou svojich rastliných nátierok, firma Berto prekvapí šunkami a poteší tiež obľúbenými Podrackými viršlami v kombinácii so sásovskou uhorkou v sladkokyslom náleve.

Na svoje si už tradične prídu aj deti. Na ihrisku ich bude čakať nafukovací hrad aj hra s mydlovými bublinami, sladkosti a rozprávka. Divadlo Harry Teater v rámci sídliskových večerníčkov zahrá deťom predstavenie Janko a Marienka, príbeh o tom ako sa nestratiť nielen v lese ale napríklad aj v obchodnom centre… alebo na sásovskom ihrisku? Začiatok rozprávky je o 17.00 hod.

„Dospelí si zasúťažia v tombole, aj tentoraz najmä o ikonický glazovaný keramický hrniec Kyseláč, k príprave doma nakladaných pokrmov, ako sú kvašák či utopenci. Počasie vyzerá sľubne a tak do programu určite určite ešte niečo pridáme,“ dodáva Ján Kollár.

Deň Sásovskej uhorky 2024 sa uskutoční v sobotu 27. júla 2024 na Futbalovom ihrisku ŠK Sásová (stará Sásová, ul. Na Zábave 3). O 9.00 h sa začne petangový turnaj Uhorka Cup 2024. Začiatok popoludňajšieho programu je o 16.00 h.

Ján Kollár, foto : archív DCS uhorkárky

Pozri tiež

Na Radvanský jarmok zavítali delegácie z piatich partnerských miest Banskej Bystrice

Primátor Ján Nosko aj počas tohtoročného 366. Radvanského jarmoku prijal v priestoroch historickej Radnice na Námestí …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *