AEROPRESS CHAMPIONSHIP po roku opäť v Banskej Bystrici

Do mesta pod Urpínom mieria baristi z celého Slovenska. Po minuloročnom šampionáte budú chcieť odbornej porote predviesť kreativitu i  zdokonalené zručnosti v príprave kávy formou AeroPress. To najlepšie zo slovenskej scény uvidíte už tento víkend.

Po úspešnom prvom ročníku sa šampionát uskutoční na nezmenenej adrese.

,,Už v sobotu, 29. júna, uvidíme v priestoroch obľúbeného bystrického podniku Záhrada, desiatky mužov a žien, ktorí si zmerajú sily v príprave kávy cez aeropress. Ide o alternatívny spôsob prípravy populárneho nápoja. Aeropress je jednoduchý nástroj, využívajúci fyzikálne zákony. Obsahuje dva plastové valce, pričom ten prvý ukončený gumovým piestom úplne presne zapadá do druhého. Vo väčšom telese je sitko, do ktorého sa vkladá papierový filter. Pri tlačení tak vzniká podobný efekt ako v injekčnej striekačke – voda je tlačená cez kávu a filter do šálky,“

vysvetľuje odborník na kávu a organizátor súťaže, Martin Karabiňoš.

Cez preliminačné kolá sa súťaž dostane do svojho finále, kde bude musieť odborná trojica porotcov vybrať toho uchádzača, ktorý pripraví najzaujímavejší nápoj s vyváženým pomerom chutí.

,,Porota za absolútneho víťaza označí tú šálku, ktorú by doslova najradšej vypila do dna,“

objasňuje laickej obci Martin Karabiňoš.

Do slovenského kola tejto súťaže sa prihlásili aj uchádzači z minulého ročníka, ktorí sa opätovne pokúsia zažiariť a prebojovať sa na svetové finále v zahraničí.

,,Víťaz AeroPress Championship v Banskej Bystrici poletí do Portugalska, kde sa pod jednou strechou stretnú svetoví výrobcovia kávy, najlepšie pražiarne Európy a legendy kávoveho sveta. Na tomto šampionáte si bude môcť zmerať sily na medzinárodnej úrovni,“

dodáva organizátor. Svetové finále sa uskutoční od 19. – 21. septembra 2024, dopĺňa organizátor.

Okrem súťaže bude program obohatený o novinky.

,,Tento ročník sme chceli urobiť zaujímavejším aj pre verejnosť. Divákov a návštevníkov určite poteší napríklad inšpiratívna diskusia, či workshop Latte Art, ktorý čoraz viac láka aj nezainteresovaného diváka,“ dodáva Karabiňoš.

PROGRAM

8:30 – 10:00: Registrácia + Fotografie

10:05: Žrebovanie poradia

10:30 – 13:00: Prvé súťažné kolo

13:00 – 14:00: Latte art workshop (registrácia na mieste)

14:00 – 14:45: Diskusia s Maťom Hudákom

15:00 – 15:30: Semifinále

15:30 – 16:00: Finále

Lístky na podujatie si môžete zakúpiť priamo na mieste v podniku Záhrada – centrum nezávislej kultúry.

Romana Dorotovičová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *