Bystrický lekár svetovým bežkárom

Známy banskobystrický chirurg MUDr. Ernest Caban, ktorý spolupracuje s poprednými slovenskými športovcami sa stal v rámci 15. ročníka Majstrovstiev sveta lekárov a lekárnikov v Nemeckom Hochfielzene svetovým šampiónom tohto podujatia.

Štartovalo podľa jeho slov vyše stovky konkurentov z Ruska, Nemecka, Rakúska, Talianska, Švédska, Nórska, Fínska a ostatných krajín, kde je beh na lyžiach populárnou záležitosťou. Motivačne na súťažiacich lekárov pôsobila bohatá divácka kulisa, ktorá nedovolila pretekárom preteky vzdať.

MUDr. Ernest Caban sa na svetový šampionát tohto druhu poctivo pripravoval v okolí Králik, Kordík, Tajova a Kremnice, kde boli pre neho k dispozícii upravené bežkárske trate vhodné na jeho prípravu.

V jeho snahe splniť si svoj športový sen ho sponzorsky podporovali jeho dobrí kamaráti a priaznivci. Cenné rady zo svojich súťažných skúseností a kondičnej prípravy mu odovzdávala slovenská reprezentantka v bežeckom lyžovaní Alena Procházková.

„Celú zimnú prípravu som podriadil tomu, že ten beh musím vyhrať. Nakoniec sa to podarilo 5. februára na 38 km trati, kde sa mi konečne podarilo poraziť Rusov. Konečne som mohol doplniť tú moju zbierku pohárov aj tým najvzácnejším za prvé miesto.“

Ako budúce ciele si dáva obhajobu majstrovského titulu svetového šampióna v nasledujúcom roku a počas leta by chcel úspešne reprezentovať na maratóne  kolieskových korčuliarov.

lk, foto: archív Ernest Caban

 

Pozri tiež

Video│Náš hosť – Ernest Caban

Zdroj: TV Hronka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *