Slovensko budú na ME do 18 rokov v Banskej Bystrici reprezentovať až 3 chodci z jedného klubu z mesta pod Urpínom

V meste pod Urpínom začínajú Majstrovstvá Európy do 18 rokov

Slovenským historickým maximom je štvrtá priečka, Lukáš Rosenbaum bol predvlani na vrcholnom mládežníckom podujatí v tomto dejisku piaty. Najlepším  doterajším výsledkom slovenského chodca na ME do 18 rokov je štvrté miesto Ľubomíra Kubiša z Győru 2018. Vtedy to ešte bolo na 10 000 m. Zmena na polovičnú vzdialenosť prišla až v súvislosti so štvrtou edíciou dorasteneckého kontinentálneho šampionátu. V Banskej Bystrici na ňom bude SR reprezentovať doslova domáci Lukáš Rosenbaum (v tandeme s klubovým kolegom  Jakubom Mažgútom) z banskobystrického klubu ŠK BCF Dukla BB.

Lukáš Rosenbaum s trénerom Jurajom Benčíkom

Lukáš Rosenbaum začal  s atletikou ako 6-ročný, keď začal navštevovať ZŠ JGT Gaštanová v Banskej Bystrici,  na popud Juraja Benčíka, svojho prvého trénera. Juraj Benčík trénoval Lukáša, aj počas času, kedy býval v Nemecku.

Do 25. júla ešte len 16-ročný člen ŠK BCF Dukla Banská Bystrica, ktorého prípravu podporuje aj miestne Vojenské športové centrum Dukla, si zapochodoval osobný rekord v „dráhovej“ odnoži na príslušnej trati pred necelými dvoma mesiacmi 24. mája práve na Štiavničkách na mítingu TIPOS P-T-S – 21:40,57. Na ceste dosiahol v apríli v českých Poděbradoch 21:58.

Zverenec Romana Benčíka figuruje na 12. pozícii v tohtosezónnych európskych tabuľkách svojej vekovej kategórie v chôdzi na 5000 m. Pravda, po zredukovaní o jedného Španiela aj Taliana je papierovou desiatkou zostavy pod Urpínom. Taliansky líder 2024 Alessio Coppola predviedol 5. júla na generálke v Molfette 20:54,01. Tretí v renkingu Nicolo’ Vidal takisto zo „squadry“ zašiel na rovnakých pretekoch 21:16,65. Medzi nimi sa nachádza Ír Séamus Clarke 21:09,90 (Dublin, 30. júna).

Lukáš Rosenbau a Kristína Zámečníková (ŠK BCF Dukla BB)

„Ambície nemám prehnané, aby som si nerobil žiadny stres. Hlavným cieľom je umiestnenie do šiestej pozície a k tomu osobný rekord. Myslím si, že som dobre pripravený a to aj na teplo,“ deklaroval študent Strednej športovej školy v Banskej Bystrici. Predvlani práve v tomto dejisku skončil v deň svojich 15. narodenín piaty na Európskom olympijskom festivale mládeže v čase 23:42,57 (vrátane 30-sekundovej penalizácie).

„Spočiatku sa mi išlo dobre, ale potom som mal problémy s technikou, hoci na tréningoch sa mi to nestávalo. Keď som sa ocitol v penaltovej zóne, tak som si povedal, že to už musím dokončiť. Začal som ísť pomalšie – na techniku. Dokončil som to, som šťastný aj za piate miesto, hoci s časom nemôžem byť spokojný,“

referoval Rosenbaum, ktorý kedysi päť rokov žil v Nemecku.

Minulý rok sa na scénu EYOF-u vrátil a v slovinskom Maribore bol siedmy (22:42,87):

„Bol som rád, že som sa vôbec mohol zúčastniť, lebo niekoľko mesiacov predtým to vinou zranenia vyzeralo na absenciu. Aj preto som nemohol trénovať toľko, koľko by bolo treba na lepší výsledok.“

Banskobystrická súťaž mladých chodcov je na programe až krátko pred záverom šampionátu v nedeľu 21. júla o 17.55 h. Predpoveď na ten deň ukazuje 31 stupňov Celzia a polooblačno. Rosenbaumov krajan Mažgút je prihlásený s výkonom 22:21,65 takisto z “pétéesky”.

Banskú Bystricu bude zastupovať v chôdzi na 5000m, taktiež talentovaná Kristína Zámečníková, ktorej osobný rekord je 24:06 (Podebrady 6.4.2024) a patrí tiež medzi horúce želiezka v ohni z ŠK BCF Dukla BB.

„Teším sa, že nás budú reprezentovať až tri mladé chodecké nádeje na takomto výnimočnom športovom podujatí. Je to výsledkom dlhoročnej práce, vhodných podmienok, usilovnosti pretekárov a šikovnosti trénerov. Samozrejme, je tam hlavne podpora rodičov. Je dôležité vychovávať, trénovať deti už od malého veku a potom sa tešíme, takýmto krásnym výsledkom. Už len to, že budú našu krajinu reprezentovať je skvelý výsledok. Všetkým držím palce!“ povedala riaditeľka športového klubu BCF Dukla BB, Erika Karová.

SAZ, upravené red FOTO: ŠK BCF Dukla BB

 

 

Pozri tiež

Radvanský jarmok bude aj o návratoch do detstva

S históriou Banskej Bystrice sa tradícia jarmokov spájala už od 17. storočia. Počiatky Radvanského jarmoku siahajú …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *