Okienko šéfkuchára

november, 2023

  • 15 novembra

    Varíme s Huckom – Liptovská kapustnica

    Liptovská kapustnica Ingrediencie: 3 PL masti 2-3 cibule ako päsť 1 menšia konzerva paradajkového pretlaku 1 kilogram kyslej kapusty aj s šťavou 1,5 – 2 litre vriacej vody z kanvice (nekrájať – v celku) 2 bujóny (hovädzie) (áno bujón – no a čo) 500g údené karé nakrájané na kocky 250g údená domáca klobása nakrájaná na kolieska cca 300g zemiaky nakrájané …

  • 9 novembra

    Pečieme s Huckom : Medovníky

    Vianočné medovníky, ktoré sú hneď po upečení mäkké. Prísady: 400 g hladká múka 60 g klasické maslo (82 %) 2 PL med 2 vajcia 140 g práškový cukor 1 čajová lyžica  sóda bikarbóna + 1 čajová lyžička perníkové korenie Poleva bielková:  1 bielok + 200 g práškového cukru Maslo izbovej teploty pridáme aj s medom do misy, kde máme preosiatu múku. …

apríl, 2023

  • 1 apríla

    Varíme bez nudy III.

    Maďarský lángoš (v preklade PLAMENIAK – akože na plameni robený) Cesto na lángoš: 1/2 kocky droždia + 1PL cukor 500g hladká múka 275ml teplá voda 2 PL olej 1 čl soľ Droždie vymiešať s cukrom. Finta: Miešajte v malej miske dôkladne a keď sa Vám cca za minútu z droždia a cukru  začne vytvárať tekutina (áno, dve pevné látky vytvoria …

marec, 2023

  • 26 marca

    Varíme bez nudy II.

    Kuracia pečeň s cibuľkou na smotane 1 kopcovitá PL masti 1 väčšia cibuľa 1 čl mletá červená paprika 500g kuracej pečene 1 bujón +2 dl vody (alebo vývar) 100 ml smotana na šľahanie + 100 ml studená voda + 1 PL hladká múka Na masti opražíme najemno nakrájanú cibuľu. Pražíme až do hneda. Ak niekde v recepte vidíte, že DO …

  • 24 marca

    Varíme bez nudy I.

    ČO SO ZÁSOBAMI MÚKY ? – PÁPEROVO MÄKKUČKÝ ZEMIAKOVÝ CHLEBÍK – nekváskový. Cesto: 500g hladká múka 68g zmäknuté rozpustené vlažné maslo 4 PL olej (môže byť olivový) 200g zemiak +  300ml voda + 11g soli 1/2 čerstvé droždie + 1PL cukor Postup: V 300 ml osolenej (11g) vody uvaríme nakrájany zemiak. Necháme aj s vodou vychladnúť. Rozmixujeme zemiak aj s vodou. …

máj, 2022

  • 9 mája

    Pečieme s Huckom – Zemiakový chlieb

    Domáci zemiakový chlieb 200g očistených zemiakov + 5g soli + 300ml vody (uvariť) 500g hladká múka + 5g soli 1/2 čerstvého droždia + 1 čl cukru (pomiešať) 68g masla 4 PL olivový olej 1 čl mletej rasce Zemiaky nakrájané na (1cm) kocky uvaríme v slanej vode. Necháme vychladnúť. Z vody, v ktorej sme varili zemiaky, použijeme 270ml (ak sa vyparilo …

  • 3 mája

    Varíme s radosťou – Bryndzové pirohy

    Bryndzové pirohy Cesto: 500 g múka polohrubá 100 g zemiaky 230 ml voda 10 g soľ Plnka: 250g varené zemiaky 2 cibule opražené na masti 1 čl mletej červenej papriky 5g soľ Pripravíme si plnku, aby nám stihla vychladnúť.  Varené zemiaky rozpučíme a pridáme popraženú cibuľu, papriku a soľ. Dôkladne vymiešame a necháme chladnúť.  Spravíme si z nich guličky – …

  • 2 mája

    Varíme bez nudy s Huckom – Buchty na pare

    Buchty na pare 500 g múka polohrubá 250 ml mlieko+voda   (125 ml + 125 ml) 1 vajce + 2 PL oleja + 1 čl soľ 1 sáčok droždia (cca 7g) alebo 1/2 kocky 2 PL cukor kryštálový 3-4 PL múky zamiešať vo vlažnom mlieku s vodou, nasypať kvasnice, posypať cukrom a na teplom mieste nechať 30 minút podkysnúť. Následne pridať …

apríl, 2020

  • 3 apríla

    Varíme bez nudy s Hucom IV.

    Kuracie prsia na ázijský spôsob Mäsová časť: 1 kg kuracie prsia (alebo vykostené stehná) 2 PL slnečnicový olej 2 PL Sójová omáčka (Kikoman – Tesco) 3 PL škrob (Solamyl, Gustin, vanilkový puding Dr. Oetker) 1 kopcovitá čl soli Mäso osušíme, nakrájame na menšie kocky (kvádre, ihlany, …) a pomiešame s ostatnými ingredienciami. Ak je veľmi „mokré“, môžeme pridať lyžičku škrobu. …

  • 2 apríla

    Bylinkové maslo – medvedí cesnak

    Je tu sezóna medvedieho cesnaku a toto je jediný rozumný spôsob, ako ho uskladniť na dlhší čas. Povedzme si však, čo je to „DLHŠÍ“. V gastronómii sa už niekoľko rokov razia dva hlavné trendy: LOKÁLNOSŤ a SEZÓNNOSŤ. Preto by som neodporúčal medvedí cesnak uskladňovať dlhšie, ako má sezónu. Príroda vie, prečo je dostupný práve teraz a prečo sa nevyskytuje v …