• pred 1 týždňom
  • 755 čítaní
  • Rôzne

Nemce voňali kapustnicou – XVII. ročník súťaže priniesol skvelé chute aj folklór

XVII. ročník Medzinárodnej súťaže vo varení kapustnice a príprave zabíjačkového taniera 2025

V sobotu 4. októbra 2025 sa v obci Nemce pri Kultúrnom dome uskutočnil už XVII. ročník Medzinárodnej súťaže vo varení kapustnice a príprave zabíjačkového taniera.
Podujatie prilákalo desiatky súťažných družstiev z regiónu aj zo zahraničia a stovky návštevníkov, ktorí si prišli vychutnať vôňu tradičnej kuchyne, ochutnať súťažné špeciality a zažiť neopakovateľnú folklórnu atmosféru.

Folklór, vôňa a súťažný duch

Dopoludnia sa areál pri Kultúrnom dome premenil na jedno veľké kulinárske centrum. Súťažné tímy začali varenie už o 10. hodine, keď sa rozžiarili ohniská a do kotlíkov sa nasypala prvá kapusta. Každé družstvo pripravilo minimálne päť litrov kapustnice a svoj zabíjačkový tanier podľa originálneho receptu a regionálnych tradícií.

Poobedňajšie chvíle patrili kultúrnemu programu, ktorý podujatiu dodal jedinečnú atmosféru. O hudobné a tanečné vystúpenia sa postarali folklórne skupiny Svrčinovci a Priechoďan, po vyhlásení výsledkov sa o zábavu postaral tanečný súbor Everlast.

Odborná porota a hodnotenie

V tomto roku zasadla do poroty zostava  známych osobností. Súčasťou poroty boli starostovia zo Slovenskej Ľupče, Lučatína, Priechodu, ako  aj poslankyňa MsZ z Banskej Bystrice Erika Karová.

Porota hodnotila súťažné družstvá podľa viacerých kritérií – chuti a kvality kapustnice, kreativity a prezentácie zabíjačkového taniera, ako aj celkového dojmu a atmosféry tímu.

Ocenené kategórie

Po dôkladnom hodnotení porota udelila ceny v týchto kategóriách:

  • 🥇 Najlepšia kapustnica

  • 🏆 Najlepší zabíjačkový tanier

  • 🌟 Špeciálne ocenenia – za originalitu, prezentáciu a sympatie poroty

Slávnostné vyhlásenie výsledkov prebehlo za veľkého potlesku publika, ktoré ocenilo nielen víťazov, ale aj všetkých účastníkov za ich úsilie a priateľskú atmosféru.

Tradícia, ktorá spája

Súťaž vo varení kapustnice a príprave zabíjačkového taniera patrí medzi najvýznamnejšie podujatia v regióne a už 17 rokov prispieva k uchovávaniu kulinárskeho a folklórneho dedičstva. Podujatie potvrdilo, že aj v modernej dobe majú tradičné chute a recepty svoje pevné miesto.

Vďaka nasadeniu dobrovoľníkov, organizátorov, sponzorov a miestnych obyvateľov sa aj tento rok podarilo pripraviť akciu na vysokej úrovni, ktorá prepojila gastronómiu, kultúru a komunitný život.

Tešíme sa na ďalší ročník, v ktorom budeme pokračovať v tradícii, ktorá spája ľudí, posilňuje regionálnu identitu a prináša radosť všetkým milovníkom dobrej kapustnice.

Zdielajte na: